4(4) Så ser Internet hastigheten ut

4. Hur ser Internet-trafiken ut?

En motfråga, hur ser trafiken ut på en motorväg?

Ibland är där trafik, ibland inte. Det har t.ex. väldigt stor betydelse när man mäter trafikens hastighet. Är det kl 16 mitt i veckan, på natten eller på en helgdag?

Ett enkelt medeltal och några max/min tal berättar absolut ingenting av värde om trafiken. Vilket bl.a. vår myndighet Traficom verkar tro. Håller operatören en viss medelhastighet under dygnet så är det OK!

Två exempel på hur det kan se ut. Två mätningar i två helt olika nät. Det ena exemplet i ett 4G nät den andra i ett fibernät.

Exempel 1: 4G, vad är medelhastigheten?

Kolla in den blå kurvan. Beskriver ett uppskattat medeltal på 15 Mbps situation på lördag morgon då hastigheten i verkligheten är 5-10 Mbps. Våra myndigheter tycker det är OK.

Speedtest: Vem släckte Internet kl 1:00 på natten?

Exempel 2: Hastighetshöjning i ett fibernät

Den gula kurvan visar efter hastighetsökningen ett medeltal på ca. 700 Mbps. Kan man säga nånting om trafikkvaliteten? Svar nej. Men Traficom använder ändå medelhastigheten som nåt mått på kvalitet. Fullständigt nonsens!

Höjning av hastighet i fibernätet

Närproducerad mätning visar nätoperatörens hastighet

Algotronics mäter de närliggande nätens prestanda, både för fiber och 4G så konsumenterna för att kunna säga vad som levereras. Siffror som ingen nätoperatörer visar upp.

Hur kan det då komma sig att ett enmansföretag kan visa kvaliteten i andras datanät så här noggrant och så här lokalt?

Jo, därför att Internet hastigheten är en affärshemlighet. Principen är att det man inget vet om, mår man inte dåligt av.

Kommentarer

Inga kommentarer

4G_1mars2019

4(4) Så ser Internet hastigheten ut

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 4. Hur ser Internet-trafiken ut? En motfråga, hur ser trafiken ut på en motorväg?Ibland är där trafik, ibland inte. Det har t.ex. väldigt stor betydelse när man mäter trafikens hastighet. Är det kl 16 mitt i…
GodJul2014

3(4) Så mäts hastigheten

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 3. Mät Internet-hastigheten Så här mäter man sin verkliga Internet-hastighet, den som operatören tillhandhåller?Vi börjar med att konstatera följande: Speedtest + Använd hastighet = Internet-hastighetOM Använda hastigheten = 0SÅ är Speedtest = Internet-hastigheten I klartext, Speedtest…
MaxInternetSpeed

2(4) Tre hastigheter

01.11.2020
Det finns tre hastigheter att hålla reda på. i) Speedtest, ii) den som används och iii) Internet hastigheten.
Profiler för Internet-anslutning

Mät Internet hastigheter

15.06.2020
Originalspråk svenska Får du den Internet-hastighet du betalar för? Frågar du din ISP är svaret alltid ett "Ja".Frågar du Internet-användarna är svaret "Nej". Eller ett "Ibland".Det är svårt att säga vem som har rätt eftersom det inte finns något sätt att mäta den verkliga Internet-hastigheten på.Observera att Speedtest inte visar…
SpeedtestBlured

1(4) Vad är min Internet hastighet

21.03.2020 No Comments
Just nu är datahastigheterna aktuella. Klarar fibernätet och 4G av utmaningen från dem som distansjobbar pga. Corona-viruset? Här kan du läsa mer om vad "datahastighet" är.
OpenSvtPlay

Se på Sveriges TV utomlands

04.12.2019
Visste du att det går att se på Sveriges TV trots att man inte befinner sig i Sverige? Det är lagligt och kan till och med vara gratis.
JakobstadVr

Yle: VR i Jakobstad

17.06.2019 No Comments
Den som lider av smärta eller inte kan röra sig normalt kan numera bestiga berg, skjuta med pilbåge eller fälla träd. Tack vare virtuell verklighet.
GonioVR2

VR fysio från Danmark

17.06.2019 No Comments
En fysioterapeut och en VR designer har utvecklat ett VR-verktyg för rehabilitering av patienter. Mer än så behövs det inte vara för att förverkliga stora planer.
Skrolla till toppen

Hej, Jag är Guje från Algotronics!

Vad kan jag stå till tjänst med?