3(4) Så mäts hastigheten

Innehåll

3. Mät Internet-hastigheten

Så här mäter man sin verkliga Internet-hastighet, den som operatören tillhandhåller?

Vi börjar med att konstatera följande:

Speedtest + Använd hastighet = Internet-hastighet
OM Använda hastigheten = 0
SÅ är Speedtest = Internet-hastigheten

I klartext, Speedtest visar Internet-hastigheten då nätet saknar annan trafik, dvs. då nätet är tomt.

Vi utgår alltså från att den egna trafiken är = 0, ingen trafik alls.

Koppla alltså ur all annan trafik från modemet och gör en mätning. Då får du veta vilken Internet-hastigheten är – under den sekunden.

Använd kabel direkt ansluten till modemet. Gå inte trådlöst, i så fall riskerar du mäta hastigheten i det egna WiFi-nätet i stället. Den hastigheten tar din nätoperatör inget ansvar för.

Eftersom hastigheten i ett fibernät är hög klarar inte alla datorer av att mäta hastigheten i ett sådant nät. I synnerhet om datorn är långsam eller har ett äldre/billigare nätkort.

Grannarna sänker din hastighet

Det finns ytterligare ett litet problem att lösa innan du kan mäta din Internet-hastighet – grannarna.

Eftersom alla delar på den hastighet som finns att tillgå, kommer grannarnas trafik att störa dina mätningar. Det är så som Internet är byggt. By design alltså. Fiber eller 4G, alla delar på resurserna i sitt nät.

Du är alltså inte ensam i nätet, trots att du själv inte har trafik. Grannarna finns där vilket betyder att trafiken inte är noll. Då visar Speedtest inte heller din Internet hastighet.

För att undvika att grannarna stör skall du mäta då de inte finns där, dvs. på natten. Precis som att köra på en motorväg på natten. Då kan man hålla hastigheten utan störande trafik.

Ingen lägsta hastighet på 4G

I mobilnätet finns det ingen lägsta hastighet som operatören måste klara. Däremot sägs det att konsumenten bör ha en chans att uppnå den sålda hastigheten åtminstone nån gång under dygnet.

Det är bara på fasta linjer under 100 Mbps det finns en lägsta hastighet. Då får hastigheten aldrig sjunka under 70% av vad som sålts. Är den sålda hastigheten t.ex. 20 Mbps får den aldrig sjunka under 14 Mbps.

Mobiloperatörerna är skyddade

När det kommer till mobilopertörerna så är de särskillt skyddade mot kundernas klagomål.

Orsaken är att problem i den trådlösa mobiltrafiken kan bero på så många saker att de inte kan hållas ansvariga för allt. Regnar det så regnar det. Finns det löv på träden så finns det. Bergen står där de står.

Kan flera dela på samma linje?

Vad händer när 200 hushåll delar på 200 Mbps?

Svar ja, det går bra att dela på samma linje. Hela Internet bygger på den principen.

Betyder det 1 Mbps per hushåll?

Svar nej, det blir inte 1 Mbps för varje hushåll! Man kan inte räkna med trafikmängder som om man delar äpplen. Om vi har 6 äpplen och 3 personer så får alla 2 var.  Så fungerar inte hastigheter.

Trafikmatematiken i ett datanät är mycket mer komplicerad än så. Den matematiska modellen har mer med trafiken på en motorväg att göra.

Om en bil kör 120 km/h så kan andra bilar naturligtvis också köra lika fort.

Analogt, om ett hushåll använder 120 Mbps kan även andra hushåll använda 120 Mbps. Det är först då nätets kapacitet inte orkar svälja all trafik som det börjar gå långsammare. Precis som på vilken motorväg som helst.

Speedtesta på natten

Mät din Internet hastighet på natten då ingen annan stör trafiken. Gör det flera gånger, med några minuters mellanrum.

Håller den måttet med det som operatören lovade?

Kommentarer

Inga kommentarer

4G_1mars2019

4(4) Så ser Internet hastigheten ut

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 4. Hur ser Internet-trafiken ut? En motfråga, hur ser trafiken ut på en motorväg?Ibland är där trafik, ibland inte. Det har t.ex. väldigt stor betydelse när man mäter trafikens hastighet. Är det kl 16 mitt i…
GodJul2014

3(4) Så mäts hastigheten

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 3. Mät Internet-hastigheten Så här mäter man sin verkliga Internet-hastighet, den som operatören tillhandhåller?Vi börjar med att konstatera följande: Speedtest + Använd hastighet = Internet-hastighetOM Använda hastigheten = 0SÅ är Speedtest = Internet-hastigheten I klartext, Speedtest…
MaxInternetSpeed

2(4) Tre hastigheter

01.11.2020
Det finns tre hastigheter att hålla reda på. i) Speedtest, ii) den som används och iii) Internet hastigheten.
Profiler för Internet-anslutning

Mät Internet hastigheter

15.06.2020
Originalspråk svenska Får du den Internet-hastighet du betalar för? Frågar du din ISP är svaret alltid ett "Ja".Frågar du Internet-användarna är svaret "Nej". Eller ett "Ibland".Det är svårt att säga vem som har rätt eftersom det inte finns något sätt att mäta den verkliga Internet-hastigheten på.Observera att Speedtest inte visar…
SpeedtestBlured

1(4) Vad är min Internet hastighet

21.03.2020 No Comments
Just nu är datahastigheterna aktuella. Klarar fibernätet och 4G av utmaningen från dem som distansjobbar pga. Corona-viruset? Här kan du läsa mer om vad "datahastighet" är.
OpenSvtPlay

Se på Sveriges TV utomlands

04.12.2019
Visste du att det går att se på Sveriges TV trots att man inte befinner sig i Sverige? Det är lagligt och kan till och med vara gratis.
JakobstadVr

Yle: VR i Jakobstad

17.06.2019 No Comments
Den som lider av smärta eller inte kan röra sig normalt kan numera bestiga berg, skjuta med pilbåge eller fälla träd. Tack vare virtuell verklighet.
GonioVR2

VR fysio från Danmark

17.06.2019 No Comments
En fysioterapeut och en VR designer har utvecklat ett VR-verktyg för rehabilitering av patienter. Mer än så behövs det inte vara för att förverkliga stora planer.
Skrolla till toppen

Hej, Jag är Guje från Algotronics!

Vad kan jag stå till tjänst med?