Mät Internet hastigheter

Originalspråk svenska

Får du den Internet-hastighet du betalar för?

Frågar du din ISP är svaret alltid ett ”Ja”.

Frågar du Internet-användarna är svaret ”Nej”. Eller ett ”Ibland”.

Det är svårt att säga vem som har rätt eftersom det inte finns något sätt att mäta den verkliga Internet-hastigheten på.

Observera att Speedtest inte visar den hastighet du får från din ISP. Den visar hur mycket du har kvar att använda. Ju mer du använder Internet, desto mindre kommer Speedtest att visa.

Bara att kolla in kurvorna här nedan.

Några observationer om Speedtest

  1. Ju mer data som rör sig genom din datalinje, desto mindre visar Speedtest.
  2. Hastigheten varierar varje sekund.
  3. Enligt Speedtest-mätningar får du högre hastighet på natten än på kvällen.

Speedtest var 5:e minut

För att få en uppfattning om vad som pågår byggde vi en mätare som visar hastigheten ur kundens synvinkel.

Klicka på bilden för senaste mätningar.

Prototypen visar att hastigheten varierar väldigt mycket!

Hur svårt kan det vara?

Visst undrar man. Varför finns det inga realtidsmätare som visar vad du får för pengen? Inte köper man tomater heller utan att väga dem först. Eller bränsle utan att veta hur mycket man får.

Men bredband köper man utan att mäta vad som du får. Du betalar och måste lita på ISP:ns ord att ”Du får vad du betalar för”. 

I en tid då vi talar om Industri 4.0 saknas hastighetsmätare för Internet! I en tid då datorer räknar ut allt – utom då kundernas Internet hastigheter!

Man skulle kunna tro att det var en enkelt siffra att ta fram. Speciellt när all elektronik producerar sådana siffror. Men dom visas inte.

Vill du mäta bredbandshastigheter
på ditt eget område?

Kontakta Guje på Algotronics!

Trendsättare
Kommentarer

Inga kommentarer

4G_1mars2019

4(4) Så ser Internet hastigheten ut

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 4. Hur ser Internet-trafiken ut? En motfråga, hur ser trafiken ut på en motorväg?Ibland är där trafik, ibland inte. Det har t.ex. väldigt stor betydelse när man mäter trafikens hastighet. Är det kl 16 mitt i…
GodJul2014

3(4) Så mäts hastigheten

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 3. Mät Internet-hastigheten Så här mäter man sin verkliga Internet-hastighet, den som operatören tillhandhåller?Vi börjar med att konstatera följande: Speedtest + Använd hastighet = Internet-hastighetOM Använda hastigheten = 0SÅ är Speedtest = Internet-hastigheten I klartext, Speedtest…
MaxInternetSpeed

2(4) Tre hastigheter

01.11.2020
Det finns tre hastigheter att hålla reda på. i) Speedtest, ii) den som används och iii) Internet hastigheten.
Profiler för Internet-anslutning

Mät Internet hastigheter

15.06.2020
Originalspråk svenska Får du den Internet-hastighet du betalar för? Frågar du din ISP är svaret alltid ett "Ja".Frågar du Internet-användarna är svaret "Nej". Eller ett "Ibland".Det är svårt att säga vem som har rätt eftersom det inte finns något sätt att mäta den verkliga Internet-hastigheten på.Observera att Speedtest inte visar…
SpeedtestBlured

1(4) Vad är min Internet hastighet

21.03.2020 No Comments
Just nu är datahastigheterna aktuella. Klarar fibernätet och 4G av utmaningen från dem som distansjobbar pga. Corona-viruset? Här kan du läsa mer om vad "datahastighet" är.
OpenSvtPlay

Se på Sveriges TV utomlands

04.12.2019
Visste du att det går att se på Sveriges TV trots att man inte befinner sig i Sverige? Det är lagligt och kan till och med vara gratis.
JakobstadVr

Yle: VR i Jakobstad

17.06.2019 No Comments
Den som lider av smärta eller inte kan röra sig normalt kan numera bestiga berg, skjuta med pilbåge eller fälla träd. Tack vare virtuell verklighet.
GonioVR2

VR fysio från Danmark

17.06.2019 No Comments
En fysioterapeut och en VR designer har utvecklat ett VR-verktyg för rehabilitering av patienter. Mer än så behövs det inte vara för att förverkliga stora planer.
Skrolla till toppen

Hej, Jag är Guje från Algotronics!

Vad kan jag stå till tjänst med?