Googles översättningar inte längre lika roliga

Texten enbart på svenska

Alla har vi skrattat åt Google och hur tokroliga deras maskinöversatta texter ibland kan bli. Men nu har den glädjen försvunnit. Googles översättningar är inte alls så roliga längre. De har faktiskt blivit rätt så användbara.

Men – kanske det ändå var bättre på den gamla glada tiden. Läs till slut och bedöm själv!

Börja med att smaka på hur det har varit

Prisbelönt reklamfilm av konkurrenten Elan som visar vad Google bjuder på och vad de serverar.
De översatte ett japanskt sushi-recept maskinellt både med Google och med deras eget system.
Bon appétit!

Vad hände sen?

Google har bytte system. I stället för att analysera fraser har man tagit hjälp av högre matematik sk. Neurala nätverk. Det är självlärande algoritmer som har hjärnan som förebild.

Det finns undersökningar som påstår att såna här översättningar sparar in över 80% både i översättningskostnader och i tid.

Upp till 80% billigare med maskinell översättning

Orsaken till det ökande intresset är uppenbar – det kostar mindre och går snabbare att översätta med AI.

Google är inte heller ensam om att bjuda på översättningar med den nya NMT-tekniken. Microsoft är en annan och ämnet stavas HOT på engelska. Inte helt utan orsak.

Den nya översättnings tekniken är helt klart en sk. disrupt teknik – en teknik som är så omvälvande att traditionella väletablerade översättningsföretag sannolikt kommer att gå omkull. Vi saknar statistik därför att det helt enkelt inte finns några sådana siffror, men teorin finns där. Läs Christensen, Harvard professorn, så vet du varför!

Egentligen genomgår hela världen en sådan stor omvälvande förändring just nu. Ingenting kommer att bli som det var. En del kallar förändringen för digitalisering – andra för Industri 4.0. Vi talar alltså inte om några små förändringar.

Maskinell översättning med hjälp av AI är just en sådan ny omvälvande teknik som stjälper jättarna. Skall vi slå vad?

80% billigare och snabbare med AI översättning
Källa: Milengo

Vems översättningstjänst är bättre, MS eller Google?

Vi gör ett mycket enkelt test med inledningstexten från den här sidan. Ganska klart vem som är vinnare och vem står för underhållningen denna gång.

Exempel på maskinella översättningar


Google versus Microsoft

Original text

Alla har vi skrattat åt Google och hur tokroliga deras maskinöversatta texter kan bli. Men nu har den glädjen försvunnit. Googles översättningar är inte alls roliga längre utan de har blivit rätt så bra.

Google 9.3.2019

Kaikki meistä ovat nauraneet Googlessa ja kuinka älykkäitä heidän koneellisesti käännettyjä tekstejä voi olla. Mutta nyt ilo on kadonnut. Googlen käännökset eivät ole enää hauskoja, mutta niistä on tullut varsin hyvä.

Microsoft 9.3.2019

Kaikki meistä ovat nauroi Google ja miten tokroliga niiden MT tekstejä voi tulla. Mutta nyt, että Joy on kadonnut. Googlen käännökset eivät ole enää hauskoja, mutta niistä on tullut melko hyviä.

Det mindre roliga

Låter du t.ex. 3:e part översätta dina finska läkarutlåtanden på Omakanta?

Ja sku int!

Vad allt kan man översätta på molnet?

Det betyder ju att du skickar texten till Google/MS som returnerar den översatt.

Din text finns alltså hos 3:e part efter detta. GDPR eller inte. Och de känner garanterat till innehållet. Några gratis måltider finns inte.

Månne myndigheterna vet?

Månne myndigheterna vet hur lätt 3:e part kan plocka ut uppgifter från Omakanta via browserns mer eller mindre automatiska översättningstjänster?

Kommentarer

Inga kommentarer

4G_1mars2019

4(4) Så ser Internet hastigheten ut

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 4. Hur ser Internet-trafiken ut? En motfråga, hur ser trafiken ut på en motorväg?Ibland är där trafik, ibland inte. Det har t.ex. väldigt stor betydelse när man mäter trafikens hastighet. Är det kl 16 mitt i…
GodJul2014

3(4) Så mäts hastigheten

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 3. Mät Internet-hastigheten Så här mäter man sin verkliga Internet-hastighet, den som operatören tillhandhåller?Vi börjar med att konstatera följande: Speedtest + Använd hastighet = Internet-hastighetOM Använda hastigheten = 0SÅ är Speedtest = Internet-hastigheten I klartext, Speedtest…
MaxInternetSpeed

2(4) Tre hastigheter

01.11.2020
Det finns tre hastigheter att hålla reda på. i) Speedtest, ii) den som används och iii) Internet hastigheten.
Profiler för Internet-anslutning

Mät Internet hastigheter

15.06.2020
Originalspråk svenska Får du den Internet-hastighet du betalar för? Frågar du din ISP är svaret alltid ett "Ja".Frågar du Internet-användarna är svaret "Nej". Eller ett "Ibland".Det är svårt att säga vem som har rätt eftersom det inte finns något sätt att mäta den verkliga Internet-hastigheten på.Observera att Speedtest inte visar…
SpeedtestBlured

1(4) Vad är min Internet hastighet

21.03.2020 No Comments
Just nu är datahastigheterna aktuella. Klarar fibernätet och 4G av utmaningen från dem som distansjobbar pga. Corona-viruset? Här kan du läsa mer om vad "datahastighet" är.
OpenSvtPlay

Se på Sveriges TV utomlands

04.12.2019
Visste du att det går att se på Sveriges TV trots att man inte befinner sig i Sverige? Det är lagligt och kan till och med vara gratis.
JakobstadVr

Yle: VR i Jakobstad

17.06.2019 No Comments
Den som lider av smärta eller inte kan röra sig normalt kan numera bestiga berg, skjuta med pilbåge eller fälla träd. Tack vare virtuell verklighet.
GonioVR2

VR fysio från Danmark

17.06.2019 No Comments
En fysioterapeut och en VR designer har utvecklat ett VR-verktyg för rehabilitering av patienter. Mer än så behövs det inte vara för att förverkliga stora planer.
Skrolla till toppen

Hej, Jag är Guje från Algotronics!

Vad kan jag stå till tjänst med?