Se på Sveriges TV utomlands

Texten enbart på svenska

Sveriges TV utomlands

Visste du att det går att se på Sveriges TV trots att man inte befinner sig i Sverige? Det är lagligt och kan till och med vara gratis.

Med hjälp av en sk. VPN-tunnel är det möjligt.

Du behöver en PC/Padda/mobiltelefon som är kopplad till Internet. Och så VPN-tunneln förstås. I exemplet nedan använder jag Freedom från F-Secure som kostar några tior i året. I länklistan längst ner hittar du fler alternativ.

Önskar du dig god HD-bild i en stor TV bör du ha en Internet-anslutning med minst 20 Mbps. Bäst med fiber.

Men visst går det med sämre Internet-linje också om kraven inte är så höga.

Fråga: Får man faktiskt göra så här? 

Svar: Ja.

SVT vill visa så mycket som möjligt

Sveriges TV säger att de gör sitt bästa för att visa sina program på ett så stort område som möjligt, utan att bryta några avtal med sina upphovsmän.

Vad har SVT avtalat om?

De har avtalat om sk. geoblocking (geografisk låsning) som gör att Svt bara syns på IP-adresser registrerade i Sverige. Har man inte en sådan IP-adress så får man inte se på SVT:s geoblockade  program. I stället dyker där upp en svart ruta med ”Progammet kan bara ses i Sverige”.

Så här ser geoblockningen av SVT ut

Citat SVT:

Vi gör vårt bästa

Vi förhandlar alltid med tv-bolagen för att vi ska få visa program och vi gör alltid vårt bästa för att du ska kunna se så många program som möjligt på våra digitala tjänster . Vi visar också programmen så länge som möjligt och till ett så stort område som vi bara kan, utan att bryta några avtal.

Måste vara svensk IP

Vi får endast visa vissa program i Sverige och din dators IP-adress måste ha namnet SE. Du kan kontrollera din IP-adress på sidan: https://www.svtplay.se/debug

Den stora frågan: Kan man få en Svensk IP-adress?

Ja, du kan få en svensk IP-adress med hjälp av en sk. VPN-tunnel. Då blir Svt:s program synliga även om du själv befinner dig utanför Sverige.

VPN-tjänsterna är ett gammalt koncept och en del av tjänsteutbudet på Internet. Tidigare var det bara företag som använde sig av VPN för att koppla ihop sina kontor på olika geografiska orter.

Tre steg

  1. Kontrollera om din IP-adress geoblockas
  2. Installera/aktivera VPN
  3. Se allt på Svt.

1) Kontrollera först om din IP-adress geoblockas

Kolla att orsaken till ”Programmet kan ej visas”  faktiskt är geoblockning.

Gå in på Svt:s kontrollsida https://www.svtplay.se/debug

Klart fall. Geoblock: FI. Din IP-adress är registrerad i Finland och geoblockad i Sverige. Det betyder svart ruta på program som inte kan ses utanför Sverige.

2) Installera ett VPN program som registrerar dig i Sverige

Ladda ner ett VPN program, t.ex. Freedom från F-Secure (klicka bilden nedan). Installera och välj plats = Stockholm.

Nu har vi en IP-adress från Sverige

Geoblock = SE. Vårt VPN program har flyttat vår dator virtuellt till Sverige så den har fått en svensk IP. Kravet från SVT är uppfyllt.

3: Gå till SvtPlay -> program, se på allt vad du vill ...

Det var allt.

Koppla bort VPN-funktionen när du inte längre behöver den.  Då får du tillbaks din normala IP-adress och allt är som förr.

Bryter SVT mot sina avtal?

Som sagt var, Sveriges TV distribuerar gärna sina program över så stora områden som det bara går utan att bryta mot några avtal.

Enligt avtalen får de distribuera sina program till en svenskregistrerad IP-adress. Vi använder en sån IP-adress.

de bryter inte mot nåt avtal.

Är det olagligt att "lura" systemet?

Ja, det är olagligt att kringå en sk. ”effektiv teknisk låsmekanism”, typ lösenord.
 
I det här fallet kringgår vi inte en sådan mekanism som lagen talar om. Det existerar helt enkelt ingen ”effektiv teknisk låsmekanism” som lagen förutsätter.
 
I själva verket så skyddar lagstiftningen oss från att bryta mot lagarna kring upphovsrätten. Om nånting skall låsas in så skall det vara ordentligt tillbommat. EU-lagstiftning!
 
Det är inte konsumenten som skall stoppa sig själv. Det är tjänsteproducenten, i detta fall SVT, som skall skydda sina system för insyn med en ”effektiv teknisk åtgärd” så ingen ens i misstag kan ta sig in. De låser endast sitt utbud till svensk-registrerade IP, som vem som helst kan få tag på.
 
Bara att slå upp i lagboken i vilket EU-land som helst!
 
SVT:S geoblockning är inte en sådan ”effektivt teknisk åtgärd” som förhindrar insyn. Om man på ett ”sedvanligt sätt”  tar i bruk en VPN-tjänst så öppnar sig deras programutbud för vem som helst. Inget lösenord, ingenting. Där finns inte ens en varning om att det skulle vara förbjudet att öppna programmen.
 

Är det förbjudet att använda VPN?

Nej, det är inte förbjudet att använda VPN. Folk bara tror så. Ofta är det ekonomiska intressen som ligger bakom såna rykten.

F-Secure, ett av världens största datasäkerhetsföretag, har ett annat ekonomiskt intresse och säljer sina VPN-program världen över.

Ingenting om VPN i lagstiftningen

VPN finns inte i lagstiftningen

Fortfarande osäker på VPN?

VPN finns inbyggda i så gott som alla mobiltelefoner, modem och i operatörernas nätverksutrustningar. Så, nej det är absolut inte förbjudet använda VPN. Lika lagligt som alla andra standarder inskrivna i ”Internets bibel” RTC.

Däremot finns det några länder faktiskt försökt sig på förbjuda VPN. Tur att vi inte bor i ett sånt land.

Slutsats:
Ok att se på Sveriges TV från Finland med VPN

Om geoblockning räcker till som skydd för upphovsmännen så är det deras sak. Konsumenten är inte skyldig att frivilligt låta bli att surfa in på SvtPlay via en VPN anslutning.

Det betyder att man får göra såhär.

Även omvänt: Man kan också se på finska Arenan från utlandet.

Det man INTE får göra är att trixa med lösenord eller ”förmånliga” betal-TV kanaler.

Det förstår alla. Åtminstone resonerar upphovsmännens jurister på det viset.

Allt kan hända och allt kan vända

Ingen vet hur det kommer att gå i framtiden. Redan nu försöker bl.a. Netflix begränsa sina program att visas via VPN.

Kanske det ännu kommer en dag då TV-bolagen tar i bruk personidentifiering via bank.

Så ”Allt kan hända och allt kan vända” som Babben Larsson säger i SVT:s underhållningsprogram Bäst i Test.

Men, så länge det varar, ta vara på chansen!

Länkar

VPN-portalen som länkar fler VPN-tjänster: https://vpnportalen.se/

PC-för alla: Så ser du svensk tv på utlandssemestern (och amerikansk tv när du är hemma)

VPN är en mycket använd teknik på Internet: Engelsk Wiki.

Kommentarer

Inga kommentarer

4G_1mars2019

4(4) Så ser Internet hastigheten ut

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 4. Hur ser Internet-trafiken ut? En motfråga, hur ser trafiken ut på en motorväg?Ibland är där trafik, ibland inte. Det har t.ex. väldigt stor betydelse när man mäter trafikens hastighet. Är det kl 16 mitt i…
GodJul2014

3(4) Så mäts hastigheten

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 3. Mät Internet-hastigheten Så här mäter man sin verkliga Internet-hastighet, den som operatören tillhandhåller?Vi börjar med att konstatera följande: Speedtest + Använd hastighet = Internet-hastighetOM Använda hastigheten = 0SÅ är Speedtest = Internet-hastigheten I klartext, Speedtest…
MaxInternetSpeed

2(4) Tre hastigheter

01.11.2020
Det finns tre hastigheter att hålla reda på. i) Speedtest, ii) den som används och iii) Internet hastigheten.
Profiler för Internet-anslutning

Mät Internet hastigheter

15.06.2020
Originalspråk svenska Får du den Internet-hastighet du betalar för? Frågar du din ISP är svaret alltid ett "Ja".Frågar du Internet-användarna är svaret "Nej". Eller ett "Ibland".Det är svårt att säga vem som har rätt eftersom det inte finns något sätt att mäta den verkliga Internet-hastigheten på.Observera att Speedtest inte visar…
SpeedtestBlured

1(4) Vad är min Internet hastighet

21.03.2020 No Comments
Just nu är datahastigheterna aktuella. Klarar fibernätet och 4G av utmaningen från dem som distansjobbar pga. Corona-viruset? Här kan du läsa mer om vad "datahastighet" är.
OpenSvtPlay

Se på Sveriges TV utomlands

04.12.2019
Visste du att det går att se på Sveriges TV trots att man inte befinner sig i Sverige? Det är lagligt och kan till och med vara gratis.
JakobstadVr

Yle: VR i Jakobstad

17.06.2019 No Comments
Den som lider av smärta eller inte kan röra sig normalt kan numera bestiga berg, skjuta med pilbåge eller fälla träd. Tack vare virtuell verklighet.
GonioVR2

VR fysio från Danmark

17.06.2019 No Comments
En fysioterapeut och en VR designer har utvecklat ett VR-verktyg för rehabilitering av patienter. Mer än så behövs det inte vara för att förverkliga stora planer.
Skrolla till toppen

Hej, Jag är Guje från Algotronics!

Vad kan jag stå till tjänst med?