Vad är min Internet hastighet? Del 2.

Hur ser Internet hastigheten ut?

En av de bäst bevarade hemligheterna på Internet är den hastighet din anslutning är inställd på hos nätoperatören.

Den finns där, du betalar för den, den begränsar vilka Internet-tjänster du kan använda, men du får varken se  eller veta hur mycket du får i paketet. Det är en affärshemlighet. Det finns inga vågar och mätstickor i handeln med bredband.

Men Speedtest visar ju vad man får,  säger du.

Nej, Speedtest visar inte vilken Internet-hastighet du får. Låt mig förklara vad Speedtest visar.

I centralen

Vi börjar i nätoperatörens inlåsta dataskåp. Där hittar vi inställningen för kundernas maximala Internet-hastigheter. Det kan t.ex. se ut så här på anslutning nr 19, max 15000kbps (15Mbps):

Hos kunden

Vi flyttar oss till kunden och gör ett Speedtest för att kolla hastigheten. Mätresultatet blir 14.15 Mbps och stämmer bra överens med inställningen i centralen.

Vi ser också att uppladdningshastigheten inte är begränsad. Men, i Speedtest resultatet ser vi ändå att hastigheten tycks vara begränsad till ca. 300 Mbps. Kanske Internet helt enkelt inte ger mer på vägen upp till Speedtests servrar.

Så sätter vi på TV:n, streamar en film och tar ett nytt Speedtest. Håller vår Internet-anslutning hastigheten?

Märkligt! När vi börjar använda Internet och ”gasa på” så sjunker Speedtest hastigheten. Har vi inte 15 Mbps ut på Internet längre, det som vi köper och är inställt i centralen?

Är det rent av dags att kontakta nätoperatören? Speedtest säger ju att vi bara har hälften av den hastighet vi betalar för, knappt 7 Mbps!

 

Därför visar Speedtest fel

Man kan inte jämföra  Speedtest med hastighetsmätaren i en bil. Tror du det så blir det fel. Snarare visar Speedtest hur mycket hårdare du ännu kan köra.

Den mäter ledig kapacitet, den hastighet som din anslutning ännu klarar av vid mätögonblicket. Mäter du vid nån annan tidpunkt får du andra resultat.

Speedtest kan inte mäta din aktuella hastighet. Mätaren ser helt enkelt inte hur hårt du redan kör.

Det finns tre hastigheter

Din Internet hastighet = Speedtest + Använd hastighet

Du bör skilja mellan tre hastigheter

  1. Speedtest, den hastighet som inte används, är ledig
  2. Använd hastighet, ditt hastighetsbehov för stunden
  3. Max. hastighet ut på Internet
Dessa tre hastigheter ändrar varje sekund, så därför kan man inte dra några slutsatser av bara en mätning. Bäst att mäta kontinuerligt t.ex. varje 5-minut. Trafiken ändrar hela tiden.

Enkelt samband, a + b = c

Sambandet mellan de tre hastigheterna är enkelt

Speedtest + Använd hastighet = Max Internet-hastighet

Exempel:

a) Speedtest ner visar 7 Mbps, du använder 8 Mbps. Då är din Internet-hastighet 7 + 8 = 15 Mbps.

b) Formeln fungerar även för uppladdningen. Speedtest upp visar 107 Mbps, uppladdningshastigheten till Internet är 300 Mbps. Din använda hastighet upp mot Internet är just
då 300 – 107 = 193 Mbps.

Med närmare 200 Mbps upp mot Internet kan man undra om du spelar, deltar i en videokonferens, eller använder en molntjänst som skickar data, t.ex. bilder, säkerhetskopior?

Eller använder du fiber som tar för sig om det finns kapacitet till det?

Så här i teorin.

Speedtest i praktiken

Oftast är det vår hastighet ut på Internet som vi är intresserade av. Den vi betalar för. Vi vill veta om anslutningen fngerar som den skall? Om vi får valuta för pengarna.

För att få svar på sådana frågor behöver vi känna till två parametrar.

Speedtest ger den ena parametern. Den andra parametern är vår egen trafikhastighet. Men var kan vi avläsa den?

Tyvärr, det är svårt. Konsument-modemen visar i regel inte den uppgiften. Och operatörerna ger inte heller ut den.

Men det finns ett knep att ta till.

Antag att den egna trafiken är = 0. Då visar Speedtest direkt Internet-hastigheten. Koppla alltså ur all annan trafik och gör en mätning. Då vet du vilken Internet-hastighet som som du har. Använd kabel, gå inte trådlöst. Annars mäter du hastigheten i ditt eget WiFi-nät. Och den kan du inte klaga på hos operatören.

Men det finns ett litet problem till – grannarna.

Grannarna sänker din hastighet

Eftersom alla delar på den hastighet som finns att tillgå, kommer grannarnas trafik att störa dina mätningar. Det är så som Internet är byggt. By design alltså. Fiber eller 4G, alla delar vi på resurserna.

Därför kan det också vara svårt att klaga på långsamma Internetförbindelser. Felet ligger alltid hos Nån Annan.

Det finns inte heller någon lägsta hastighet som nätoperatörerna måste klara. Det räcker med att den köpta hastigheten uppnås några gånger i dygnet. Men hur vet vi det?

När det gäller mobilopertörerna så är de särskillt skyddade mot konsumenternas klagomål.

Orsaken ligger i att problem i den trådlösa mobiltrafiken kan bero på så många saker att de inte kan hållas ansvariga för allt. Regnar det så regnar det.


Speedtest + Egen trafik = Max. hastighet
Om egen trafik = 0
fås:
Speedtest + 0 = Max. hastighet

Speedtest visar alltså levererad Internet hastighet då trafiken är noll.
Kör Speedtest på natten och välj det högsta värdet så vet du ungefär vad nätoperatören levererar.

 

Ett råd som många idag ser ut att följa. I synnerhet när det gäller dataöverföringar. Mega hit och ännu mera dit.

Som i går kväll då min 4G plötslig steg till närmare 40 Mbps. Den som stått på max. 15 Mbps de senaste veckorna.

Men allting är förgängligt. Exakt klockan 01:00 i natt sjönk hastigheten plötsligt till under 10 Mbps. Och där har den hållit sig hela förmiddagen idag.

Vad som hände? Vet inte. Men det såg ut som om någon släckte Internet:

Speedtest: Vem släckte Internet kl 1:00 på natten?

Nå, för mig som har fiber är det egentligen ganska lugnt. På fibersidan händer ju inte sånt. Sprikrakt 200 Mbps dag ut och dag in.

Nåjo. Spikar och spikar. Så här såg det ut på fibernätet i natt:

Använda hastigheter i ett spikrakt fibernät

Kanske nån skadeglad bybo nu tycker att fibernätet är exakt det hen alltid sagt: ”Inget man kan ha nån större nytta av. 4G är lika bra. Här är ju fiberhastigheterna ibland långt under 50 Mbps! Visserligen 500 Mbps mitt i natten, men vem prickar in den spiken?”

Kalla siffror, blått på svart hur det verkligen ser ut.
 
Så framt man vet vad man talar om. Att kränga ur sig siffror räcker nämnligen inte alltid till. Det behövs en slags känsla för vad siffrorna betyder också. En förståelse.
 
Så vad betyder det då om Speedtest visar 5 Mbps, eller 500 Mbps?
 
Svaret förbryllar. Det betyder att du har en hastighet på 5 eller 500 Mbps som du inte använder. Om du använder all kapacitet du köpt av operatören så visar Speedtest 0 Mbps.
 
Men varför visar inte Speedtest den hastighet vi på riktigt använder? Skulle inte det ha varit det naturliga? Säkert så, men den hastigheten, den som verkligen används och behövs, den kan Speedtest inte mäta. De ser helt enkelt inte din trafik.
 
Däremot kan operatören mäta den hastighet du i verkligheten använder. De ser hur många tecken per sekund som du laddar ner/upp till Internet. De ser ditt behov av hastighet. Vilket Speedtest alltså inte gör.
 
Men, sätter man in de två hastighetskurvorna i samma diagram, Speedtest och den riktiga trafiken, så visar de sig vara varandras spegelbild. När den ena går upp så går den andra ner.
Speedtest och den riktiga trafikmängden är varandras spegelbilder

Här har vi då två mätkurvor, uppmätta vid samma klockslag. Den ena plockas ur en apparat i centralen i Bromarv och den andra beräknas ute på Internet nånstans i en slumpmässigt vald server. Och så bildar dom en symmetrisk figur.

Nog är väl naturen fantastiskt. Här ser den ut att ha satt in en fisk i datanätet, inte sant?

 

Återstår bara att reda ut den långsamma hastigheten i fibernätet. Ganska enkelt. Jag lurades med siffrorna. Vilket nån observant läsare säkert märkte. Men helt ensam om den saken känner jag mig tyvärr inte. Andra luras nog lite dom också.

Den kalla blå kurvan här ovan, med de låga fiberhastigheterna är inte en Speedtest-kurva utan spegelbilden av Speedtest kurvan, trafikmängden. Ju mindre trafik desto mer hastighet visar Speedtest. Visst är det logiskt?

Så här ser de ut om man ställer Speedtest kurvan under trafikkurvan.

Vad betyder det här?

Det betyder att den hastighet du köpt finns bara i  ett nät som inte används, om ens då.

Speedtest hastigheten minskar ju mer du klämmer på gasen så så att överföringshastigheten ökar.

Om man skall förstå det här?

Nej. Använd nätet i stället och fundera inte så mycket på hastigheterna. Räcker det så räcker det.

Kommentarer

Inga kommentarer

4G_1mars2019

4(4) Så ser Internet hastigheten ut

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 4. Hur ser Internet-trafiken ut? En motfråga, hur ser trafiken ut på en motorväg?Ibland är där trafik, ibland inte. Det har t.ex. väldigt stor betydelse när man mäter trafikens hastighet. Är det kl 16 mitt i…
GodJul2014

3(4) Så mäts hastigheten

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 3. Mät Internet-hastigheten Så här mäter man sin verkliga Internet-hastighet, den som operatören tillhandhåller?Vi börjar med att konstatera följande: Speedtest + Använd hastighet = Internet-hastighetOM Använda hastigheten = 0SÅ är Speedtest = Internet-hastigheten I klartext, Speedtest…
MaxInternetSpeed

2(4) Tre hastigheter

01.11.2020
Det finns tre hastigheter att hålla reda på. i) Speedtest, ii) den som används och iii) Internet hastigheten.
Profiler för Internet-anslutning

Mät Internet hastigheter

15.06.2020
Originalspråk svenska Får du den Internet-hastighet du betalar för? Frågar du din ISP är svaret alltid ett "Ja".Frågar du Internet-användarna är svaret "Nej". Eller ett "Ibland".Det är svårt att säga vem som har rätt eftersom det inte finns något sätt att mäta den verkliga Internet-hastigheten på.Observera att Speedtest inte visar…
SpeedtestBlured

1(4) Vad är min Internet hastighet

21.03.2020 No Comments
Just nu är datahastigheterna aktuella. Klarar fibernätet och 4G av utmaningen från dem som distansjobbar pga. Corona-viruset? Här kan du läsa mer om vad "datahastighet" är.
OpenSvtPlay

Se på Sveriges TV utomlands

04.12.2019
Visste du att det går att se på Sveriges TV trots att man inte befinner sig i Sverige? Det är lagligt och kan till och med vara gratis.
JakobstadVr

Yle: VR i Jakobstad

17.06.2019 No Comments
Den som lider av smärta eller inte kan röra sig normalt kan numera bestiga berg, skjuta med pilbåge eller fälla träd. Tack vare virtuell verklighet.
GonioVR2

VR fysio från Danmark

17.06.2019 No Comments
En fysioterapeut och en VR designer har utvecklat ett VR-verktyg för rehabilitering av patienter. Mer än så behövs det inte vara för att förverkliga stora planer.
Skrolla till toppen

Hej, Jag är Guje från Algotronics!

Vad kan jag stå till tjänst med?