Fibernätsbygge

Foto: Stefan Elf
Texten enbart på svenska

Tillsammans med fiberandelslaget Optowest i Tenala och Bromarv har vi utarbetat en modell för hur glesbygden kan få fiber. Den baserar sig på samhällstöd, talkoinsatser av byborna och gott samarbete med lokala teleoperatörer och leverantörer av underhållstjänster.

Att komma igång

Att komma igång med ett fiberbygge är inte alltid så lätt. För en del är saken självklar från första stund: Byn måste få fiber.
 
För andra är det allt annat än självklart: Varför fiber när det finns 4G och 5G är på kommande?
 
Den ena vet bättre än den andra och diskussionen för och emot drar bara ut på tiden. Tills beslutet kommer: Vi bygger – eller så inte.

Det viktiga byggbeslutet

Hur som helst är ett gemensamt byggbeslut A och O för att komma igång.

Utan ett sådant högt uttalat byggbeslut är det bara dumt att gå vidare. Investeringen är ändå så pass stor att några få personer inte kommer att klara av den ekonomiska utmaningen. Som ofta handlar om miljoner.

 

Vad kostar det?

Vad det kostar är den första frågan som ställs. Men något alldeles enkelt svar finns inte.

Allt från 100€ till 50 000€ / hushåll har förekommit. Och då alltid i kombination med uttrycket ”Det beror på”.

Billigare ju fler man är

 

Ett hus till får fiber …

Principen är att ju fler man är desto billigare blir det. Och omvänt, ju färre man är desto dyrare blir det.

Dyrast är det att åka solo. Dessvärre är det så som ca. hälften av glesbygdsborna resonerar. De vill själva bestämma när och om de vill koppla sig till fibernätet.

Det har visat sig att ca. 60% av hushållen borde genast gå med för att få en problemfri ekonomi i projektet.

Men visst finns det fall där anslutningsandelen bara legat kring 30-40% och nätbygget har ändå lyckats.
 

Ett prisexempel

Story fortsätter senare …

Vill du veta mera?

Kommentarer

Lämna ett svar

Inga kommentarer

4G_1mars2019

4(4) Så ser Internet hastigheten ut

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 4. Hur ser Internet-trafiken ut? En motfråga, hur ser trafiken ut på en motorväg?Ibland är där trafik, ibland inte. Det har t.ex. väldigt stor betydelse när man mäter trafikens hastighet. Är det kl 16 mitt i…
GodJul2014

3(4) Så mäts hastigheten

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 3. Mät Internet-hastigheten Så här mäter man sin verkliga Internet-hastighet, den som operatören tillhandhåller?Vi börjar med att konstatera följande: Speedtest + Använd hastighet = Internet-hastighetOM Använda hastigheten = 0SÅ är Speedtest = Internet-hastigheten I klartext, Speedtest…
MaxInternetSpeed

2(4) Tre hastigheter

01.11.2020
Det finns tre hastigheter att hålla reda på. i) Speedtest, ii) den som används och iii) Internet hastigheten.
Profiler för Internet-anslutning

Mät Internet hastigheter

15.06.2020
Originalspråk svenska Får du den Internet-hastighet du betalar för? Frågar du din ISP är svaret alltid ett "Ja".Frågar du Internet-användarna är svaret "Nej". Eller ett "Ibland".Det är svårt att säga vem som har rätt eftersom det inte finns något sätt att mäta den verkliga Internet-hastigheten på.Observera att Speedtest inte visar…
SpeedtestBlured

1(4) Vad är min Internet hastighet

21.03.2020 No Comments
Just nu är datahastigheterna aktuella. Klarar fibernätet och 4G av utmaningen från dem som distansjobbar pga. Corona-viruset? Här kan du läsa mer om vad "datahastighet" är.
OpenSvtPlay

Se på Sveriges TV utomlands

04.12.2019
Visste du att det går att se på Sveriges TV trots att man inte befinner sig i Sverige? Det är lagligt och kan till och med vara gratis.
JakobstadVr

Yle: VR i Jakobstad

17.06.2019 No Comments
Den som lider av smärta eller inte kan röra sig normalt kan numera bestiga berg, skjuta med pilbåge eller fälla träd. Tack vare virtuell verklighet.
GonioVR2

VR fysio från Danmark

17.06.2019 No Comments
En fysioterapeut och en VR designer har utvecklat ett VR-verktyg för rehabilitering av patienter. Mer än så behövs det inte vara för att förverkliga stora planer.
Skrolla till toppen

Hej, Jag är Guje från Algotronics!

Vad kan jag stå till tjänst med?