Speedtest: Fiber vs. 4G

Texten enbart på svenska

Speedtest var 10:e minut

Vi utför ett Speedtest var 10:e minut för att kontinuerligt följa med bredbandsläget på mätorten.

Hastigheten som Speedtest visar anger vad nätkapaciteten just vid mätögonblicket är. Sekunderna innan var mätvärdet ett annat. Sekunderna efter är mätvärdet ett annat. Lite som med temperaturen ute. Den varierar också kraftigt under dagen och året. Bredbandshastigheterna är olika på natten och på dagen. På sommaren är hastigheten lägre och på vintern är den högre när det är mindre folk i byn.

MAX, den högsta hastigheten

Den högsta hastigheten som blir uppmätt anger vilken hastighet operatören levererar.

Kurvan visar att den högsta hastigheten blir uppmätt på natten när ingen använder nätet.

I fibernätet ligger högsta hastigheten kring 300 Mbps. Vilket stämmer överens med vad Internet-leverantören Karis Telefon lovat.

I 4G nätet ligger högsta hastigheten kring 45 Mbps, vilket stämmer rätt bra med de 50 Mbps som 4G-leverantören Telia lovat. På glesbygden är 4G hastigheten inte högre eftersom de använder 800 MHz i masterna.

MIN, lägsta hastighet

Den lägst uppmätta hastigheten anger vilken kapacitet som finns kvar då belastningen är som störst. I kurvan ser man att den lägsta hastigheten inträffar på kvällarna när bl.a. TV-tittandet är som störst.

Det är således “luften” under kurvan som anger om nätets kapacitet är tillräcklig eller inte. Sjunker hastigheten under 5 Mbps börjar TV-tittandet ta stryk då färger och ansiktsuttryck börjar förvinna. Ju större skärm desto sämre bild.

I fibernätet ligger lägsta hastigheten kring 200 Mbps. Det betyder att kapaciteten i nätet klarar av vilka nättjänster som helst därför att ingen nättjänst kräver 200 Mbps för att fungera.

4G och 3G, 800 MHz, är lika bra (dåliga) när nätet är i användning på glesbygden.

I 4G nätet sjunker lägsta hastigheten i regel under under 10 Mbps så någon HDTV på bästa tittartid kan det inte bli. Men, visst kan det ibland hjälpa att gå över till 3G om 4G känns långsam.

Växlar man om från 4G till 3G ser man att 3G är nästa lika bra (dålig) som 4G. De blå kurvan (4G) och den gröna kurvan (3G) ligger på samma nivå då nätet används. På natten när folk sover finns där hur mycket kapacitet som helst i 4G nätet. Bäst med nattskifte om man vill få jobbet gjort på mobilnätet. I fibernätet finns det alltid kapacitet att göra vad som helst, när som helst.

Kommentarer

Lämna ett svar

Inga kommentarer

4G_1mars2019

4(4) Så ser Internet hastigheten ut

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 4. Hur ser Internet-trafiken ut? En motfråga, hur ser trafiken ut på en motorväg?Ibland är där trafik, ibland inte. Det har t.ex. väldigt stor betydelse när man mäter trafikens hastighet. Är det kl 16 mitt i…
GodJul2014

3(4) Så mäts hastigheten

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 3. Mät Internet-hastigheten Så här mäter man sin verkliga Internet-hastighet, den som operatören tillhandhåller?Vi börjar med att konstatera följande: Speedtest + Använd hastighet = Internet-hastighetOM Använda hastigheten = 0SÅ är Speedtest = Internet-hastigheten I klartext, Speedtest…
MaxInternetSpeed

2(4) Tre hastigheter

01.11.2020
Det finns tre hastigheter att hålla reda på. i) Speedtest, ii) den som används och iii) Internet hastigheten.
Profiler för Internet-anslutning

Mät Internet hastigheter

15.06.2020
Originalspråk svenska Får du den Internet-hastighet du betalar för? Frågar du din ISP är svaret alltid ett "Ja".Frågar du Internet-användarna är svaret "Nej". Eller ett "Ibland".Det är svårt att säga vem som har rätt eftersom det inte finns något sätt att mäta den verkliga Internet-hastigheten på.Observera att Speedtest inte visar…
SpeedtestBlured

1(4) Vad är min Internet hastighet

21.03.2020 No Comments
Just nu är datahastigheterna aktuella. Klarar fibernätet och 4G av utmaningen från dem som distansjobbar pga. Corona-viruset? Här kan du läsa mer om vad "datahastighet" är.
OpenSvtPlay

Se på Sveriges TV utomlands

04.12.2019
Visste du att det går att se på Sveriges TV trots att man inte befinner sig i Sverige? Det är lagligt och kan till och med vara gratis.
JakobstadVr

Yle: VR i Jakobstad

17.06.2019 No Comments
Den som lider av smärta eller inte kan röra sig normalt kan numera bestiga berg, skjuta med pilbåge eller fälla träd. Tack vare virtuell verklighet.
GonioVR2

VR fysio från Danmark

17.06.2019 No Comments
En fysioterapeut och en VR designer har utvecklat ett VR-verktyg för rehabilitering av patienter. Mer än så behövs det inte vara för att förverkliga stora planer.
Skrolla till toppen

Hej, Jag är Guje från Algotronics!

Vad kan jag stå till tjänst med?