Yle: Bromarvborna bjöds på virtuell resa runt världen: “Det drog nog lite i magen”

Texten enbart på svenska

I Bromarv ställde man till med en lite annorlunda fest i samlingslokalen Hembygdens Väl förra veckan. Man bjöd nämligen på VR-party – ett besök i den virtuella verkligheten.

Nyländs förmiddag:

Yle, Radio Vega: Virtuell verklighet gymnastiserar hjärnan och armarna

Fantastiskt väder på veckoslutet. Sportlovet kunde inte ha börjat bättre.

Tiina Grönroos och några andra Bromarvbor valde ändå att tillbringa en del av den soliga lördagen inomhus. Det här för att gå på VR-party. Vad är det då?

Foto: Tiina Grönroos

Jo, det handlar om virtuell verklighet – virtual reality. En fantasivärld, eller en spelvärld. Man kan också resa fast jorden runt och uppleva allt från Syd- till Nordpolen på några få minuter eller till och med sekunder. Allra först sätter man på sig en slags mössa av plast med glasögon och hörlurar och vips kan man ta sig in i en påhittad eller verklig värld. Vart som helst, hur som helst. Med hjälp av kontroller man håller i händerna kan man sen göra en massa saker. Fast till en början så brukar det nästan räcka med att man vrider och vänder på huvudet; till sidorna och upp och ner. För det är en ganska omtumlande känsla att titta ner mot fötterna och konstatera att man i den virtuella världen står till exempel högt uppe på ett berg, flera hundra meter ovanför markytan. Guje Källberg är den som förevisade VR – den datorsimulerade verkligheten och fantasivärlden för Bromarvborna och när han hade glasögonmössan på sig kunde alla andra – bland dem Helen Aminoff – följa med Gujes datorspel via en tv-skärm.

Kommentarer

Inga kommentarer

4G_1mars2019

4(4) Så ser Internet hastigheten ut

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 4. Hur ser Internet-trafiken ut? En motfråga, hur ser trafiken ut på en motorväg?Ibland är där trafik, ibland inte. Det har t.ex. väldigt stor betydelse när man mäter trafikens hastighet. Är det kl 16 mitt i…
GodJul2014

3(4) Så mäts hastigheten

01.11.2020
Innehåll Vad är min hastighet?Tre hastigheter Så här mäts Internet hastighetenHur ser Internet hastigheten ut? 3. Mät Internet-hastigheten Så här mäter man sin verkliga Internet-hastighet, den som operatören tillhandhåller?Vi börjar med att konstatera följande: Speedtest + Använd hastighet = Internet-hastighetOM Använda hastigheten = 0SÅ är Speedtest = Internet-hastigheten I klartext, Speedtest…
MaxInternetSpeed

2(4) Tre hastigheter

01.11.2020
Det finns tre hastigheter att hålla reda på. i) Speedtest, ii) den som används och iii) Internet hastigheten.
Profiler för Internet-anslutning

Mät Internet hastigheter

15.06.2020
Originalspråk svenska Får du den Internet-hastighet du betalar för? Frågar du din ISP är svaret alltid ett "Ja".Frågar du Internet-användarna är svaret "Nej". Eller ett "Ibland".Det är svårt att säga vem som har rätt eftersom det inte finns något sätt att mäta den verkliga Internet-hastigheten på.Observera att Speedtest inte visar…
SpeedtestBlured

1(4) Vad är min Internet hastighet

21.03.2020 No Comments
Just nu är datahastigheterna aktuella. Klarar fibernätet och 4G av utmaningen från dem som distansjobbar pga. Corona-viruset? Här kan du läsa mer om vad "datahastighet" är.
OpenSvtPlay

Se på Sveriges TV utomlands

04.12.2019
Visste du att det går att se på Sveriges TV trots att man inte befinner sig i Sverige? Det är lagligt och kan till och med vara gratis.
JakobstadVr

Yle: VR i Jakobstad

17.06.2019 No Comments
Den som lider av smärta eller inte kan röra sig normalt kan numera bestiga berg, skjuta med pilbåge eller fälla träd. Tack vare virtuell verklighet.
GonioVR2

VR fysio från Danmark

17.06.2019 No Comments
En fysioterapeut och en VR designer har utvecklat ett VR-verktyg för rehabilitering av patienter. Mer än så behövs det inte vara för att förverkliga stora planer.
Skrolla till toppen

Hej, Jag är Guje från Algotronics!

Vad kan jag stå till tjänst med?